Skinhead atau skin ialah ahli subkultur yang berasal dari kalangan belia kelas pekerja di London, England, pada tahun 1960-an. Ia tidak lama kemudian merebak ke bahagian lain di United Kingdom, dengan pergerakan skinhead kelas pekerja kedua muncul di seluruh dunia pada akhir 1970-an. Didorong oleh pengasingan sosial dan perpaduan kelas pekerja, skinhead ditakrifkan oleh kepala mereka yang dipotong rapat atau dicukur dan pakaian kelas pekerja seperti Dr. Martens dan but kerja kaki keluli, pendakap, seluar jeans kaki lurus bertingkat tinggi dan berbeza-beza, dan baju kolar berbutang ke bawah, biasanya padan langsing dalam kotak atau polos. Pergerakan ini mencapai kemuncak pada penghujung 1960-an, mengalami kebangkitan pada 1980-an, dan, sejak itu, telah bertahan dalam pelbagai konteks di seluruh dunia.

Peningkatan untuk menonjolkan skinhead datang dalam dua gelombang, dengan gelombang pertama berlaku pada akhir 1960-an di UK. Skinhead pertama adalah belia kelas pekerja yang didorong oleh ekspresi nilai alternatif dan kebanggaan kelas pekerja, menolak kedua-dua penjimatan dan konservatisme pada tahun 1950-an-awal 1960-an dan lebih banyak gerakan hippi kelas menengah atau borjuasi serta keamanan dan cinta etos pertengahan hingga akhir. 1960-an. Skinheads sebaliknya tertarik kepada lebih banyak subbudaya luar kelas pekerja, menggabungkan unsur-unsur fesyen mod kelas pekerja awal dan muzik dan fesyen Jamaica, terutamanya daripada budak lelaki kurang ajar Jamaica. Pada peringkat awal pergerakan itu, pertindihan yang ketara wujud antara subkultur skinhead awal, subkultur mod, dan subbudaya budak kasar yang ditemui di kalangan belia pendatang British dan Jamaica Jamaica, kerana ketiga-tiga kumpulan ini berinteraksi dan bersaudara antara satu sama lain dalam kelas pekerja yang sama dan kejiranan miskin di Britain. Memandangkan skinhead mengamalkan unsur subkultur mod dan subbudaya budak biadap imigran British dan Jamaica, kedua-dua kulit generasi pertama dan kedua dipengaruhi oleh irama genre muzik Jamaica seperti ska, rocksteady dan reggae, serta kadangkala jiwa Afrika-Amerika dan irama dan blues.

Akhir 1970-an dan awal 1980-an menyaksikan kebangkitan semula atau gelombang kedua subkultur skinhead, dengan peningkatan interaksi antara penganutnya dan pergerakan punk yang muncul. Oi!, cabang kelas pekerja rock punk, tidak lama kemudian menjadi komponen penting dalam budaya skinhead, manakala genre Jamaica yang digemari oleh skinhead generasi pertama telah ditapis melalui punk dan gelombang baharu dalam gaya yang dikenali sebagai 2 Tone. Dalam pergerakan muzik baharu ini, subkultur skinhead mempelbagaikan, dan fesyen skinhead kontemporari terdiri daripada gaya asal 1960-an potongan bersih dan gaya dipengaruhi budak lelaki yang kasar kepada gaya yang dipengaruhi punk yang kurang ketat.

Pada awal 1980-an, pertalian politik semakin ketara dan memisahkan subbudaya, menyempadankan bahagian paling kanan dan kiri, walaupun banyak kulit menggambarkan diri mereka sebagai tidak berpolitik. Di Great Britain, subkultur skinhead menjadi dikaitkan di mata umum dengan keahlian kumpulan seperti the far-right National Front and British Movement. Menjelang 1990-an, pergerakan skinhead neo-Nazi wujud di seluruh Eropah dan Amerika Utara, tetapi diimbangi oleh kehadiran kumpulan seperti Skinheads Menentang Prejudis Kaum yang muncul sebagai tindak balas. Sehingga hari ini, subkultur skinhead mencerminkan spektrum kepercayaan politik yang luas, walaupun ramai yang terus menerimanya sebagai pergerakan kelas pekerja yang sebahagian besarnya tidak berpolitik.