Ska adalah bentuk muzik Jamaika yang bermula lewat 1950-an. Menggabungkan unsur tradisi mento dan calypso dengan bunyi Rhthym dan Blues American ia merupakan awalan di Jamaica kepada rocksteady, dan kemudian, reggae. Ketika muzik bertukar di Amerika, begitu juga Ska. Sebagai contoh, Ska dipengaruhi oleh jazz dan rock. Pengaruh campuran ini timbul kerana peminat Ska di Jamaica akan pergi ke kelab, tetapi juga mendengar muzik Amerika melalui corong radio. Bunyi ska dicipta di Studio One di Kingston, Jamaica.


Bunyi muzik ska dikenali melalui penempatan bunyi gitar yang ditekankan accented dan rima piano rancak upbeats. Perkataan “ska” mungkin berasal dari onomatopoeic dalam tradisi sastera atau juga rima muzik.Pemain gitar Ernest Ranglin berkata bahawa “cakaran bunyi gitar selamba ( offbeat guitar scratching ) yang dimainkan olehnya dan pemuzik lain dikenali sebagai ‘skat! skat! skat!'”

Muzik Ska dibuat untuk menari. Muzik itu bersemangat, cepat dan menarik. Secara muzik, ia boleh dicirikan dengan drumbeat pada rentetan ke-2 dan ke-4 (dalam masa 4/4) dan dengan gitar yang memukul denyutan ke-2, ke-3 dan ke-4. Band ska tradisional biasanya mempunyai bass, gendang, gitar, papan kekunci dan tanduk (dengan saksofon, trombon dan sangkakala yang paling umum). Clement “Coxsone” Dodd adalah salah satu tokoh yang paling penting dalam sejarah ska, walaupun dia bukan ahli muzik. Pada akhir 1950-an dan awal 1960-an, Jamaica akan menerima kemerdekaannya dari Great Britain. Coxsone, seorang joki cakera, mengiktiraf keperluan negara untuk kebanggaan dan identiti negara, dan mula merakam band-band popular di studio sekarang-legendaris, Studio One. Rekod ini menjadi sangat popular di Jamaica. “Anak lelaki yang kurang ajar” adalah subkultur Jamaica pada tahun 1960-an. Rude Boys umumnya menganggur, remaja miskin Jamaica yang diupah oleh pengendali sistem bunyi (DJ mudah alih) untuk menunggang tarian jalan masing-masing.

Interaksi ini sering menyebabkan keganasan lebih lanjut dan Boys Rude sering menimbulkan kumpulan bertelagah. Pakaian bergaya untuk kanak-kanak lelaki kasar adalah pakaian gengster Amerika. Budaya Boy Rude menjadi sumber yang sangat besar untuk lirik ska. Skanking adalah gaya tarian yang berjalan bersama dengan muzik ska. Ia kekal popular di kalangan peminat ska sejak awal, dan ia tarian yang agak mudah dilakukan. Pada asasnya, kaki melakukan “lelaki yang sedang berjalan”, membongkok lutut dan berjalan di tempat untuk mengalahkan. Lengan bengkok di siku, dengan tangan melengkung ke tangan, dan menumbuk ke luar, berselang-seli dengan kaki (kaki kiri, tangan kanan, dan lain-lain).

Antara artis yang membuat ska awal begitu popular adalah Desmond Dekker, The Skatalites, Byron Lee & The Dragonaires, The Melodians and Toots & the Maytals. Banyak band ska juga kemudian memainkan muzik reggae , yang kemudiannya berlaku pada tahun 1960-an. Ska dua-nada (atau 2 nada) adalah gelombang kedua muzik ska, yang dibuat di England pada tahun 1970-an. Dalam mewujudkan genre ini, ska tradisional disatu dengan gaya muzik baru (yang dikenali sebagai punk rock). Nama “2 Nada” merujuk kepada label rekod yang memadamkan rekod ini. Band yang berpangkalan di UK seringkali bercampur dengan racun, dengan ahli hitam dan putih. Band-band ska dua popular yang popular termasuk The Special, Bad Behavior, The Higsons, The Beat dan The Bodysnatchers. Ska gelombang ketiga merujuk kepada band ska Amerika yang dipengaruhi lebih oleh ska dua nada daripada muzik ska tradisional. Band ini merangkak dalam bunyi mereka dari ska hampir tradisional dengan kebanyakan punk .

Pada awal hingga pertengahan 1990an, ska gelombang ketiga menyaksikan pertumbuhan utama dalam populariti, dengan banyak kumpulan yang mempunyai beberapa carta-topping hits. Antara band ska gelombang ketiga yang paling popular ialah The Toasters, Operation Ivy, The Bosstones Yang Perkasa Yang Maha Kuasa, No Doubt , Reel Big Fish , Fishbone, Less Than Jake, Save Ferris, Sublime and The Aquabats.