Vokalis utama dalam muzik popular biasanya ahli kumpulan atau band yang suaranya merupakan melodi yang paling menonjol dalam persembahan di mana pelbagai suara boleh didengari. Penyanyi utama menetapkan suara mereka terhadap bahagian iringan ensembel sebagai bunyi dominan.

1. Robert Plant

Apabila Yardbirds dibubarkan pada tahun 1968 pemain gitar Jimmy Page mahu membentuk sebuah kumpulan dengan penyanyi terhebat yang mungkin dia dapati. Pilihan pertamanya ialah Terry Reid, yang menolak pertunjukan itu. Dia bagaimanapun, mencadangkan bahawa Band of Joy Frontmtan Robert Plant mungkin sesuai. Dia betul. Led Zeppelin mula bermain gig pada akhir 1968, dan peminat serta-merta terpegun dengan raungan banshee liar yang terpancar dari penyanyi utama. Selama 12 tahun Plant mendahului Zeppelin, tetapi apabila pemain dram John Bonham meninggal dunia pada tahun 1980 band itu pecah. Mereka telah datang bersama-sama untuk sekali-sekala sekali semenjak itu – terutamanya pada tahun 2007 apabila mereka bermain set penuh di 02 Arena London – tetapi Plant dengan degil menolak untuk membawa kumpulan itu di jalan raya. Sebaliknya, dia menumpukan pada kerjaya solonya – yang memuncak pada 2009 apabila dia memenangi Album Terbaik di Grammy’s for Raising Sand, LP duetnya dengan Alison Krauss. Tahun lalu dia membawa bulatan penuh kerjayanya dengan menghidupkan semula nama Band of Joy untuk projek solo terbarunya.

2. Freddie Mercury

Segelintir lelaki dalam rock berjemur dalam cinta kebanyakan orang seperti Freddie Mercury. Kurt Cobain juga menyebutnya dalam nota bunuh dirinya: “Apabila kita berada di belakang pentas dan lampu padam dan gemuruh orang ramai bermula, ia tidak menjejaskan saya seperti yang berlaku untuk Freddie Mercury,” tulisnya. Dia seolah-olah suka, menikmati cinta dan pemujaan daripada orang ramai yang merupakan sesuatu yang saya kagumi dan iri.” Set Queen di Live Aid – di mana mereka menginjak hampir setiap kumpulan rock pada hari itu (selain U2) – menunjukkan bahawa mereka mencapai kemuncak ketika pertempuran Freddie dengan AIDS membawa mereka keluar dari jalan. Queen membuat jelajah dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan Paul Rodgers, tetapi penyanyi berkaliber tinggi itu tidak dapat memenuhi kehendak Freddie Mercury.

1. Bono

Nama panggilan Paul Hewson pada asalnya ialah Bono Vox, yang diterjemahkan daripada bahasa Latin kepada “suara yang baik.” Dia sudah lama memendekkannya kepada Bono, tetapi sentimen itu kekal. Dia memang mempunyai suara yang sangat bagus. Ia berkesan pada lagu lembut dan murung seperti “Did You Wear That Velvet Dress” seperti pada lagu rock yang sengit dan keras seperti “Bullet The Blue Sky.” Dia boleh menyanyi opera dengan Pavarotti, gospel dengan koir Harlem, blues dengan B.B. King dan juga negara dengan Johnny Cash. “Dia seorang penyanyi fizikal, seperti ketua koir Injil,” kata Billie Joe Armstrong. “Dia tersesat dalam detik melodi. Dia pergi ke tempat di luar dirinya, terutamanya di hadapan penonton, apabila dia memukul nota tinggi itu. Dari situlah kuasa sebenar dia datang – Bono yang tulen dan tidak tercemar.”