PUTRAJAYA, 14 DISEMBER 2023, KHAMIS – Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri telah merasmikan Karnival Barangan Malaysia (KBM) 2023 yang diadakan di IOI Grand Exhibition & Convention Centre, IOI City Mall Putrajaya.
Majlis dimulakan dengan ucapan aluan oleh Yang Berhormat Datuk Armizan bin Mohd Ali, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup dan seterusnya disusuli dengan ucapan perasmian oleh YAB Perdana Menteri.
Karnival Barangan Malaysia (KBM) 2023 ini merupakan acara kemuncak Kempen Beli Barangan Malaysia (KBMM) yang telah dianjurkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN).
Untuk makluman, karnival kali ini telah berjaya menghimpunkan seramai 109 pempamer yang terdiri dari pengusaha-pengusaha barangan tempatan termasuk syarikat-syarikat gergasi seperti Petronas, Proton, Perodua, Modenas serta rakan-rakan strategik KBBM yang lain termasuklah Shopee, Lazada, PG Mall dan sebuah syarikat animasi digital Warnakala Studios.
KBM 2023 berjaya menerokai kepelbagaian produk Malaysia dari lebih 10 kluster yang dikumpulkan pada tahun ini termasuklah dari kluster automotif, makanan dan minuman, kesihatan, penerbitan, keperluan rumah dan lain-lain lagi.
KPDN menerusi KBBM pada tahun ini telah berjaya menjalinkan kerjasama strategik bersama 23 rakan strategik yang merangkumi pemain-pemain industri terkemuka dalam memperkasakan lagi barangan Malaysia serta memperluaskan pasaran ke luar negara.
Pada masa yang sama, majlis hari ini turut berpeluang untuk memberi penghargaan kepada lima (5) pengusaha Menu RAHMAH yang telah berdaftar di portal Menu RAHMAH untuk menerima Kad Diskaun Khas Menu RAHMAH yang disampaikan YAB Perdana Menteri sebagai simbolik penyerahan.
Turut hadir sama, YB Senator Puan Hajah Fuziah Salleh-Timbalan Menteri PDN, YBhg. Dato’ Seri Mohd Sayuthi bin Bakar-Ketua Setiausaha KPDN, Pengurusan Tertinggi KPDN, Rakan-Rakan Strategik KBM 2023, Wakil-Wakil Kementerian & Agensi serta Pegawai Kanan Kementerian.